Topovi ostvarili plasman na finalni turnir sezone

Regularni dio HFFL-a za sezonu 2023. je iza nas a Cannonsi kao četvrto plasirani ulaze na završni turnir koji će se održati u Splitu. Iako je to svakako najbitnija vijest, krenimo ipak redom.

U Zagrebu se 20.5. održao posljednji turnir regularnog dijela sezone koji je, isto kao i onaj prije dva tjedna u Splitu, okupio svih šest natjecatelja. Sudjelovali su tako Dubrovnik Sharks, Bjelovar Greenhorns, Zageb Patriots, Karlovac Dukes, Split Sea Wolves, te Osijek Cannons.

Svi su igrali protiv istih protivnika kao i na splitskom turniru, tako da je svaka utakmica predstavljala priliku za instant revanš. Za Osječane je to značilo utakmice sa Splitom, Dubrovnikom i Karlovcem.

Prva utakmica je bila protiv Splita, koji su u zadnjih pet godina privatizirali prvenstvo, osvojivši svaku titulu još od 2018. Osijek je tako rasterećen ušao u dvoboj u kojem je Split bio izraziti favorit. Nije se to, doduše, osjetilo u početku susreta gdje Osječani u dva navrata dolaze u vodstvo, prvo 6:0, a zatim i 12:7. Nažalost, taj početni nalet nije dugo trajao, jer su to bili jedini poeni koje će Cannonsi postići u utakmici. Već do poluvremena Split je preokrenuo na 20:12, da bi u drugom poluvremenu pokazao iskustvo i rutinu, te utakmicu mirno priveo kraju za konačni rezultat 46:12.

Osječani nisu imali puno vremena za analizu, jer je odmah uslijedila utakmica protiv Dubrovnika. Za razliku od prethodne utakmice, u ovu Osijek ulazi nešto sporije, te je nakon prvog napada u situaciji da lovi rezultat. U prvom poluvremenu obrane dolaze do izražaja, te završava sa napadački skromnih 13:7 u korist Dubrovnika.

Igra se puno više otvorila u drugom poluvremenu gdje Osijek već nakon dvije minute igre dolazi do izjednačenja. Sharksi ekspresno uzvraćaju udarac i to polovine poluvremena vode 20:13. Tada, u samo tri minute, Cannonsi preokreću rezultat u svoju korist. Prvo zabijaju iz svog napada, da bi par trenutaka nakon toga presjekli loptu, te iz povoljne pozicije na terenu došli do vodstva od 25:20. Dubrovnik tada kreće u dugi napad koji traje duže od 5 minuta, a kulminira poenima za vodstvo od 26:25. Osječani su imali priliku za pobjedu u zadnjem napadu u posljednjoj minuti utakmice, ali nisu uspjeli realizirati, tako da je 26:25 ostao konačni rezultat.

Posljednja utakmica dana, proziv Karlovca, je ujedno bila i najbitnija, jer je izravno odlučivala o zadnjem sudioniku završnog turnira. Ove su ekipe dva tjedna ranije remizirale u Splitu, tako da je bilo kakva pobjeda i jednima i drugima bila dovoljna. Na svu sreću Osječana i njihovih navijača, ovaj puta nije bilo rezultatske neizvjesnosti – Osijek je poveo u prvom napadu, te su do kraja utakmice samo povećavali vodstvo. Na poluvremenu je već bilo komfornih 38:14 što je značilo da u drugom dijelu samo treba igrati kontrolirani football, te privesti utakmicu kraju. Napadi su se u potpunosti otvorili u drugom poluvremenu, sa krajnjim rezultatom 58:42, što je najveći broj poena koji se postigao u jednoj utakmici ove godine.

Nakon uspješno ispunjenog glavnog cilja – plasmana na završni turnir, željeli smo saznati dojmove sudionika: „Teško je govoriti o ičemu drugome, osim o tom plasmanu u Final Four koji je postavljen kao minimalni cilj za ovu sezonu. Želio bih, prije svega, čestitati svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovome uspjehu. Kako ulazimo sa četvrte pozicije u završnicu, drugi će preuzetu ulogu favorita, što znači da je pritisak na njihovoj strani. Mislim da je to dobra prilika da žustro krenemo u svaku utakmicu, te pokušamo nekima na prepad pomrsiti račune. U svakom slučaju, čekaju nas vrlo zanimljive utakmice“ – izjavio je predsjednik Marin Ljubas.

„Iako smo ostvarili primarni cilj, moram priznati da nam je regularni dio sezone pokazao koliko još posla je pred nama – sezona je završena sa samo 2 pobjede, što je drastični pad u odnosu na prošlogodišnjih 9 pobjeda u istom razdoblju. Također, u utakmicama sa ostalim sudionicima završnice imamo omjer od jednog neriješenog i pet poraza, što nikako ne upućuje na potencijalno veliki rezultat. Imajući to na umu, mislim da imamo dovoljno kvalitete i iskustva da u naredna dva tjedna oformimo plan koji će nam dati najviše šanse za pobjedu. Kroz godinu smo pokazali u periodima da znamo igrati, a glavni problem je bio da nam je egzekucija fluktuirala unutar utakmice – moramo biti konstantno dobri od početka do kraja, jer nas sve propuštene šanse skupo koštaju. Čvrsto vjerujem da je u jednoj utakmici sve moguće i sa tim stavom idemo u Split.“ – izjavio je trener Matej Milohnoja.

Kao što ste već u nekoliko navrata pročitali kroz tekst, završnica se ove godine održava u Splitu, prvog vikenda u lipnju. Za sve koji su u blizini, ovo je savršena prilika za pogledati najbolje što flag football u Hrvatskoj ima za ponuditi. Ukoliko želite znati više o planovima Osijek Cannonsa, svakako nas popratite na svim društvenim mrežama.