kraj teške 2023. godine

Kako ulazimo u novu godinu neminovno je da bacimo pogled na prethodnu i rezimiramo sve što smo prošli. Tako je došao na red i rezime svega što su Topovi uradili u 2023.

Nakon zimske pauze prva akcija na kojoj smo sudjelovali nije bila klupska, već reprezentativna. Na dvodnevnom kampu u Sisku sudjelovalo je četvero naših igrača koji su se nalazili na širem spisku reprezentacije. Kako je američki nogomet postao olimpijski sport, sa premijerom na Igrama u Los Angelesu, na razini saveza se stavilo posebni naglasak na reprezentaciju sa ultimativnim ciljem nastupa na olimpijadi 2028.

Temelji novog pristupa reprezentaciji i metodologije rada započeti su već 2022. i kroz godine će samo uznapredovati sa planiranim zenitom ciklusa upravo za četiri godine, čemu se podredila cijela jedna generacija igrača, koja tek ulazi u najbolje sportske godine.

Na klupskom planu, za prve akcije morali smo čekati do početka travnja i sezone 2023. u kojoj su Cannonsi branili treće mjesto, inače najbolji plasman u seniorskoj konkurenciji flag verzije američkog nogometa. Prije početka sezone odigran je međunarodni pripremni turnir na kojem su sudjelovale ekipe iz Hrvatske i Srbije.

Sezona započinje u Bjelovaru gdje ostvarujem prvi od nekoliko neriješenih rezultata protiv domaćina, te poraz protiv Patriotsa iz Zagreba. Drugi turnir sezone je ujedno bio i domaći, te smo, razumljivo, htjeli ostaviti bolji dojam nego u prvom kolu koje smo završili bez pobjede.

Sada bi možda bilo pravo vrijeme za napomenuti da smo, kao nikad prije, imali konstantnih problema sa ozljedama što je, u kombinaciji sa smanjenim kadrom zbog odlazaka nekolicine igrača prije sezone, kroz cijelu godinu odigrali samo jednu utakmicu u punom sastavu. To je bila prava šteta jer smo u toj utakmici (pobjeda 47-13 protiv Bjelovara) pokazali puni potencijal i naznaku kako je 2023. mogla izgledati. Ovako, nepotpuni, već u drugoj utakmici domaćeg turnira gubimo još jednom protiv Zagreba.

Prvi turnir na kojem su sudjelovale sve ekipe, u Splitu, je nastavio niz slabih rezultata, te se ponovo vraćamo u Osijek bez pobjede (dvije neriješena i poraz). Dva tjedna poslije, čekao nas je posljednji turnir regularnog dijela sezone u Zagrebu u koji smo ušli sa četvrte pozicije, zadnje koja vodi u final four, no kako bismo ju zadržali morali smo ostvariti pobjedu protiv Karlovca, koji je bio u poziciji da nas preskoči na tablici. Iako smo u prvoj utakmici tijesno poraženi od Dubrovčana, uspjeli smo se regrupirati i u zadnjoj utakmici turnira ipak ostvariti tu ključnu pobjedu i plasirati se na završnicu u Split.

Pozicije u regularnom dijelu su nas odvele na noge Splitu, inače peterostrukom prvaku, u utakmici koja je odlučivala o prvom finalistu. Razlika u kvaliteti je, nažalost, bila prevelika, te smo poraženi, ali sa prilikom da se iskupimo novim osvajanjem trećeg mjesta protiv Dubrovčana. U utakmici u kojoj se vodstvo konstantno izmjenjivalo, i obje ekipe su imale problema sa ozljedama, Sharksi u zadnjem napadu utakmice dolaze do pobjede. Sezonu završavamo četvrti, sa bizarna i rekordna tri neodlučena rezultata (dosad su sveukupno bila 3 neriješena rezultata u svim odigranim sezonama), te sa gomilom neiskorištenog potencijala na kojem se treba graditi.

Klupska sezona nam je tako završila, pa smo se odlučili odmoriti preko ljeta, a povratak je obilježila selidba. Naime, od jeseni 2023. Topovi treniraju na Gradskom Vrtu. Nakon tri odlične godine na terenima Elektre, preselili smo se na legendarni stadion nakon preseljenja NK Osijeka na Opus Arenu. Logistički i organizacijski je to bio još jedan korak naprijed, te nam je dalo neke nove mogućnosti koje prije nisu bile dostupne, poput noćnih treninga pod reflektorima. Ove promjene će se kratkoročno i dugoročno bez sumnje odraziti i na rezultatima.

Za kraj godine, početkom prosinca, je organiziran Hrvatski Football Festival, odnosno novi kamp u Dubrovniku gdje još jednom imamo svoje predstavnike u užem i širem krugu reprezentacije. Učestalo sudjelovanje na reprezentativnim akcijama samo potvrđuje dobar rad sa igračima, unatoč nešto slabijih rezultata. Izuzetno smo ponosni na naše igrače koji će nas predstavljati u kockicama, jer to predstavlja ultimativni cilj svakog sportaša. Na Hrvatskom Flag Football Kupu nažalost nismo sudjelovali, jer su nas ponovo ozljede i ostali nepredviđeni zdravstveni razlozi spriječili da otputujemo u čitavom sastavu.

Kad se sve uzme u obzir, iako ne možemo biti u potpunosti zadovoljni konačnim klupskim rezultatom, zbog svega što smo kroz godinu prošli, ne možemo 2023. okarakterizirati kao neuspješnu. Uveli smo neke inovacije u način na koji igramo, promovirali nekoliko mladih igrača i dali predstavnike za uži reprezentativni krug.

Sada se svi skupa okrećemo novoj 2024. od koje želimo i očekujemo još više i još bolje s obzirom da je flag football promoviran kao olimpijska disciplina za Olimpijske igre u Los Angelesu 2028. godine. Kao i uvijek sve vezno za Cannonse možete pratiti na našim društvenim mrežama, a za najvjernije, sada postoji i webshop, preko kojega možete sebe i sve oko sebe počastiti sa najnovijim predmetima iz Cannons radionice.