Topovi u 2021. godini

U izuzetno zahtjevnoj 2021. godini, američki nogomet se i dalje igrao, kako u Hrvatskoj, tako i u Osijeku. Bez prevelikog obaziranja na globalnu situaciju osječki Topovi su, korak po korak, trenirali, putovali, natjecali se, gubili i pobjeđivali.

Prethodna 2020. godina je uvelike utjecala i na ovu, jer se flag football liga odigrala tek na jesen, završivši finalnim turnirom u studenom, da bi 2021. donijela povratak starom rasporedu i početak natjecanja krajem ožujka. Mali razmak, pogotovo jer je bio u zimskim mjesecima koji limitiraju mogućnosti treniranja, se nažalost negativno odrazio na rezultate u prvom dijelu godine.

Neke ozlijede su se prenijele iz prethodne u tekuću godinu, izostanci su, zbog svima nam poznate situacije bili česti, kako na treninzima, tako i na turnirima, što je u konačnici kulminiralo izostankom Topova sa završnog turnira sezone. Ujedno je to prvi puta u 3 sezone da nismo imali priliku boriti se sa naslov u završnici, što istovremeno pokazuje zavidnu konstantnost prethodnih godina, no i očigledni pad u formi.

Žal može biti još veća jer je mogućnost plasmana itekako postojala. Unatoč promjenjivim nastupima, na domaćem turniru, već pomalo tradicionalno posljednjem u regularnom dijelu sezone, imali smo priliku odlučivati sami o svojoj sudbini. Nažalost, promjenjiva forma koja nas je pratila cijelu sezonu je opet pokaza lice, te su svi prisutni mogli vidjeti, u razmaku od samo par sati, suverenu pobjedu protiv budućih viceprvaka i poprilično jednostrani poraz od ekipe koja se također nije uspjela plasirala u završnicu.

Domaći turnir je, interno i eksterno, okarakteriziran kao kruna sezona već nekoliko godina, zbog izuzetnog truda koji se uvijek ulaže u organizaciju, te rezultata koji nikad nisu izostajali. Ipak, pokazat će se da ova čudna godina nije gotova sa iznenađenjima, te da nam kruna sezone tek predstoji nekoliko mjeseci kasnije i tristotinjak kilometara zapadno.

Po prvi puta, u organizaciji HSAN-a i domaćina Zagreb Patriotsa, krajem listopada je održan Hrvatski Football Festival u sklopu kojeg je odigran i prvi Flag Football Fup Hrvatske, te revijalna tackle utakmica, prva između dvije hrvatske ekipe od 2017. Da je vrijeme nakon završetka sezone kvalitetno utrošeno pokazali smo osvajanjem inauguralnog kupa, što predstavlja i prvi domaći trofej od juniorske lige 2018. zbog koje godinu na izmaku možemo okarakterizirati kao rezultatski uspješnu.

Na valu optimizma se ušlo u zimsku pauzu tokom koje su glavni ciljevi rekuperacija i punjenje baterija. Nakon zasluženog odmora, u 2022. ponovo ulazimo sa velikim ambicijama u borbi za najviše ciljeve.

trener topova Matej Milohnoja.