Flag football

Flag football

OSNOVE

Flag (flag – zastava eng.) football je beskontaktna verzija američkog nogometa. Blokiranje, obaranje i šutiranje lopte nisu dozvoljeni. Igra se između dvije ekipe s 5 igrača na terenu. Obje ekipe imaju priliku napadati i napredovati s loptom preko terena trčanjem i dodavanjem, a ekipa koja postigne više poena je pobjednik. Teren je podijeljen linijom centra na dvije jednake polovice, s end zonama na oba kraja terena. Ekipa imaju 4 pokušaja (4 akcije) da prvo prijeđu jednu polovicu terena, a zatim još 4 akcije za drugu polovicu terena, odnosno za poentiranje.

 

TEREN

Teren je dužine 70 jardi, koji je podijeljen na 2 polja od 25 jardi i 2 end zone od 10 jardi (1 jard= 0,915 metara). Širina terena je između 25 i 30 jardi. Zona u kojoj je zabranjeno trčanje se nalazi na 5 jardi od end zone, a konverzija za 2 poena je označena na liniji od 10 jardi.

 

VRIJEME

Utakmica se sastoji od dva poluvremena koja traju 20 minuta s pauzom od 2 minute između poluvremena. Obje ekipe imaju dva time-outa po poluvremenu koji traju po 60 sekundi.

 

EKIPE

Ekipe se uglavnom sastoje od 12 igrača, no dozvoljeno je i više, s tim da je u terenu 5 igrača od svake ekipe. Postoje napadačka i u obrambena postava, dok za razliku od tackle verzije, s obaranjem, u ne postoje specijalni timovi. Ako se igra juniorska verzija (do 15 godina) i dječaci i djevojčice mogu igrati međusobno.

 

OPREMA

Igrači uz dres moraju imati i zastavice (flag eng.). Po jedna zastavica se nalazi na oba kuka kod igrača. Skidanjem zastavice s pojasa protivničkog igrača, prekida se akcija i s tog mjesta kreće nova akcija.

 

SUCI

Suci koje sude utakmicu stoje sa suprotnih strana terena radi bolje preglednosti. Jedan sudac je glavni i vodi računa o quarterbacku, dok drugi stoji 7 jardi od linije početka akcije, prema obrani i on označava liniju iza koje je dozvoljeno obrambenom igraču ići u blitz.

 

POENTIRANJE

Moguće je poentirati utrčavanjem ili dodavanjem u end zonu što donosi 6 poena. Nakon toga su moguća pretvaranja za 1 ili 2 poena. Ukoliko se ekipa odluči na pretvaranje za jedan poen, dobiva još jednu akciju za poentiranje s 5 jardi od protivničke end zone i to samo dodavanjem. Ekipa može izabrati i pretvaranje za 2 poena, i u tom slučaju ima jednu akciju s 10 jardi od protivničke end zone, te ima na raspolaganju i akcije trčanjem i dodavanjem. Moguće je poentirati i iz obrane kroz presijecanje lopte i vraćanje iste u protivničku end zonu ili putem safetya, kad je igraču s loptom zastavica skinuta u end zoni svog tima. Safety donosi ekipi 2 poena.