SuperBowl koji nitko nije očekivao!

Ovogodišnji Super Bowl LVI će započeti pola sata poslije ponoći po našem vremenu, a u njemu će nastupiti dvije ekipe koje ni u kojem slučaju nisu bile favoriti. Sa jedne strane, umjesto favoriziranih Chiefsa ili Billsa, AFC će predstavljati Bengalsi, koji su po godinu ili dvije ispred očekivanog razvoja i konkurentnosti, barem po konvencionalnim predviđanjima prije početka sezone. Sa druge strane imamo Ramse, koji su nanijeli posljednji poraz u karijeri Toma Bradya kao predstavnike NFC-a, ekipa krcata (super)zvijezdama, ali i koja je pokazala puno nekonzistentnosti u regularnom dijelu sezone, gubivši neke od svojih utakmica na pomalo bizarne načine.

Kao i obično, hrpa trivijalnih zanimljivosti se iskopala za ovaj susret – tek drugi put u povijesti da će se suprotstaviti dva prva picka sa drafta, drugi put da jedna od ekipa igra na domaćem terenu (i to zaredom, nakon Tampe prošle godine), kombinirano najmlađi par glavnih trenera sa svega nešto manje od 75 godina, itd. Sve ovo su upravo to – trivijalne činjenice koje su zanimljive za saznati ali u konačnici ne znače apsolutno ništa za konačni rezultat, on se odlučuje na terenu.

Na terenu, po projekcijama Ramsi su favoriti. Primarno zbog svog pass rusha koji im, u kombinaciji sa, u najbolju ruku, ispodprosječnom ofanzivnom linijom Bengalsa (51 sack u regularnoj sezoni – najgori u ligi), daje više nego dovoljno razloga za potencijalno slavlje. Neosporno je također i da su statistički sve jedinice osim RB-a (s tim da bi QB-eve prozvali neriješenim) bolje kod Ramsa, tako da je uloga favorita definitivno opravdana. Ipak, više-manje istu situaciju Bengalsi su imali i protiv Chiefa prije samo 2 tjedna, gdje su i gubili sa 18 poena u jednom trenutku, ali su na kraju ipak uspjeli preokrenuti. Uz to, bitno je i istaknuti da su Bengalsi šest puta ove sezone (uključujući playoff) ulazili u utakmice sa projekcijama da će izgubiti sa 6 ili više poena razlike – sve te utakmice su pobijedili.

Kao i uvijek, tako će se i ova utakmica svesti na dvoboje, između jedinica i između igrača. Hoće li ofanzivna linija Bengalsa uspjeti barem usporiti pass rush Ramsa predvođen Donaldom i Millerom; hoće li prednja sedmorka Ramsa izaći na kraj sa ove sezone odličnim Mixonom (protiv probijanja su ove sezone samo prosječni); hoće li secondary Ramsa uspjeti čuvati najboljeg hvatača lige Kuppa i revitaliziranog Beckhama; hoće li Ramsey, jedan od najboljih cornera lige uspjeti izaći na kraj sa novakom godine Chaseom; hoće li Stafford izbjeći raditi kardinalne greške i ima li Burrow još preostalo magije koja ga je krasila u prethodnim utakmicama. Sve su ovo ključna pitanja koja će odlučiti eventualnog pobjednika, a na nama je ne da gubimo vrijeme prognozirajući već da uživamo u posljednjoj utakmici američkog nogometa do rujna.