Turnir u splitu

Prethodne subote, 6.5.2023. je u Splitu održan peti po redu turnir HFFL-a za sezonu 2023. godinu. Ovo je bio ujedno i prvi od dva turnira na kojem sudjeluje svih šest ekipa – Split Sea Wolves, Dubrovnik Sharks, Karlovac Dukes, Zagreb Patriots, Bjelovar Greenhorns i Osijek Cannons. Veći broj ekipa je sa sobom donosio i veći broj utkamica. Za razliku od dosadašnjih turnira na kojima su sudjelovale po tri ekipe, te se igrao isti broj utakmica, sada smo na šest ekipa, mogli vidjeti čak 9 utakmica. Kombinacija većeg broja utakmica i kasnijeg početka turnira nam je donijela i prve utakmice pod reflektorima ove sezone, što je dodatno pojačalo ugođaj.

Cannonsi se iz Splita vraćaju bez pobjede, sa dva neriješena rezultata i jednim porazom, pa iako se to na prvi pogled čini kao možda i razočaravajući ishod, kulminacija faktora koji su doveli do njega ga čini itekako vrijednim.

Prva utakmica je bila protiv ekipe iz Karlovca, koji su zapravo i bili najveća nepoznanica za Osječane, kad znamo da su zadnju utakmicu s njima odigrali još 2021. u finalu kupa. Karlovčani su ujedno i bolje ušli u utakmicu, te u svom prvom napadu poveli sa 6:0. Nakon toga je krenula ravnopravna razmjena TD za TD koja se protegnula do samog kraja utakmice u kojoj slijedi dramatična završnica. Pri rezultatu 26:18 za Karlovac, Osijek u zadnjoj minuti postiže TD, no kako bi poravnali rezultat idu na pokušaj za 2 poena, za koji se mora poentirati sa 10 yardi (za razliku od puno češćih 1 poen, sa 5 yardi). Pretvaranje je bilo uspješno, no Cannonsi se još uvijek moraju obraniti, jer Karlovac ima 30ak sekundi za zadnji napad. Iako nije bilo nimalo lako, na zadnjoj akciji, sa svojih 10 yardi Osijek uspijeva ostati neporažen sa konačnim rezultatom 26:26.

Nakon vrlo kratke pauze od 10ak min, slijedio je dvoboj sa Dubrovnikom, starim znancima s kojima svake godine uvijek bude zanimljivo. Ovaj puta Osječani bolje ulaze u susret, te na polovici poluvremena drže vodstvo od 13:6. Sharksi do poluvremena ipak uspijevaju poentirati, no u zadnjem napadu poluvremena Osijek postiže još jedan TD, te odlazi na pauzu sa obećavajućih 20:6.

Prvi napad u drugom poluvremenu pripada Dubrovniku, koji u jednoj od najdužih napadačkih sekvenci ove godine (napad je trajao preko 8 minuta) uspijevaju smanjiti zaostatak na jedan posjed. Utakmica od jednom ulazi u petu brzinu nakon toga, te u samo dvije minute obje ekipe uspijevaju postići TD (rezultat je 27:19 za Osijek u tom trenutku). Četiri minute prije kraja Dubrovčani uspijevaju presjeći loptu u svom prostoru zaustavljajući napad Cannonsa koji bi, da je završio uspješno, vrlo vjerojatno zapečatio utakmicu. Ono što se dogodilo poslije je pokazalo Osijeku kako se Karlovac osjećao u netom odigranom susretu.

Naime, Sharksi uspijevaju zabiti TD, te nakon toga uspješno konvertiraju za 2 poena, 30ak sekundi prije kraja, izjednačavajući pritom rezultat na 27:27. Osječani se, bez puno okolišanja, odlučuju na pobjedu, te bacaju sve karte na posljednji napad. Nažalost, već prva lopta biva presječena, što stavlja Osijek ponovo stavlja u obrambenu poziciju da spašava neriješen rezultat u zadnjim sekundama. U jednako dramatičnoj završnici kao i iz prve utakmice, ipak se nekako sve privodi kraju za treći ovosezonski osječki remi.

Utakmica pauze je značila priliku za rekuperaciju sada već desetkovanih Osječana kojima se mali broj igrača koji su došli u Split, dodatno smanjio zbog ozljeda u prethodne dvije utakmice. Očekivano, pauza nije puno pomogla, te je utakmica protiv peterostrukih prvaka Hrvatske bila jednosmjerna ulica, završivši 38:13 u korist domaćina. Split je zasluženo slavio pobjedu, dok su Osječani, jednako zasluženo, slavili kraj turnira.

Nakon najzahtjevnijeg turnira sezone izuzetno su nas zanimali dojmovi onih koji su bili na licu mjesta.

„Mislim da smo stvarno uspjeli izvući maksimum. Nakon skoro 500km puta, sa itekako skraćenom rotacijom, te ozljedama u toku samog turnira mogu reći da sam zadovoljan. Moram priznati da je ovo, za nas, stvarno čudna sezona. Dok godinama nismo imali problema sa ozljedama, ove sezone smo od sedam utakmica samo jednu odigrali u punom sastavu, što se vidjelo u izvedbama. Imamo tri neriješena rezultata u tih sedam utakmica, dok su u cijeloj povijesti lige dosad zabilježena dva, zadnji od njih 2019. Unatoč svemu, pokazali smo zavidnu dozu prilagodljivosti, te još jednom pokazali karakter, usprkos tome što trenutno na kontu imamo samo jednu pobjedu.“ – rekao je predsjednik, Marin Ljubas.

„Ponosan sam na dečke koji su uspjeli izgurati ovaj turnir. U razmaku od dva tjedna smo spali sa 14 na 8 igrača i teško je išta zamjeriti onima koji su praktički tri utakmice igrali u oba smjera. Prilika za više je bila ovdje i da smo ju iskoristili, ovaj turnir bi se pretvorio u senzaciju, no treba biti iskren i reći da su rezultati na kraju nekako i bili zasluženi. Posebno bi istaknuo utakmicu protiv Dubrovnika, koja je, po mom mišljenju, najbolja utakmica odigrana ove sezone. Turnir svakako poprima pozitivnu notu i kad se uzme u obzir da je primarni cilj ispunjen – stavili smo se u situaciju da sami odlučujemo o sebi na zadnjem turniru u Zagrebu. Ono što nam sada preostaje je da, prije svega, zaliječimo ozljede, te se pripremimo za odlučujući turnir koji nam slijedi.“ – dodao je trener, Matej Milohnoja.

Sa istim protivnicima će se Cannonsi susresti za dva tjedna u Zagrebu, zadnjem turniru sezone, nakon kojeg će se znati konačni poredak i grad domaćin. Ukoliko ste u blizini svakako navratite, jer nas čeka novih devet utakmica dobrog footballa, a sve vezano za Osijek Cannonse možete pratiti na našim društvenim mrežama.